ADVENTVÁRÓ JÓTÉKONYSÁGI HANGVERSENY |
ADVENTI ÜNNEP |
2019. dec. 21., szombat, 17 óra |
JÓTÉKONYSÁGI KARÁCSONYI KONCERT |
2019. dec. 22., vasárnap, 18 óra |
Bibliai CD-k Karácsonyra-2019 - Az értékálló ajándék |
Szeretettel ajánljuk hanganyagainkat CD-n az alábbi témakörökben:
|
FŐZŐTANFOLYAM. 4. |
Székesfehérvár, 2019. okt. 22.
|
ÉLETMÓDVÁLTÓ - HARKÁNY |
2020. január 5-9-ig |
"Az ember |
minden jel szerint arra van Blaise Pascal |
Goethe: "Ki nagyot akar..." |
“Ki nagyot akar, szokjék fegyelemre: |
2017.09.24. - "KAJAKÓMA" |
A "KAJAKÓMA": OKAI, LEKÜZDÉSE, MEGELŐZÉSE - 2017.09.24. Senkinek nem kell elmagyarázni a kajakóma jelenségét - a fáradtság és álmosság elsöprő érzését egy kiadós étkezés után.
Oka: A kajakóma jelenségét több elmélettel is meg lehet magyarázni. Az egyik ilyen szerint a fáradtságot az okozza, hogy a szervezet az emésztésre fordítja az erőforrásait, ez okozza, hogy a végtagjaink lehűlnek, mert a vér ekkor a törzsünkbe áramlik az emésztést segítendő.
A másik szerint a fő ok viszont a szénhidrátokban gazdag, magas glikémiás indexszel rendelkező ételek túlzott fogyasztása. A magas glikémiás indexű élelmiszerek, tápanyagok a vércukorszintet gyorsan megemelik, a glükóz az emésztőrendszerből a véráramba kerül, és beindul az inzulin termelődése. Az inzulin lehetővé teszi a glukóz felszívódását a véráramból, ugyanakkor az ennek következtében kialakuló, hirtelen vércukorszint-ingadozás egy szénhidrátokban gazdag étkezést követően képes álmosságot, fejfájást is előidézni. Az inzulin egyébként egy csomó más hormon termelődését tudja stimulálni: ez teszi lehetővé, hogy a triptofán nevű esszenciális aminosav átjusson a vér-agy gáton. A triptofánnak szerepe van a szerotonin vagy boldogság-hormon (egy idegi ingerületátvivő anyag vagy más néven neurotranszmitter, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer normális működéséhez) szintézisében. A szerotoninszint növekedése pedig álmosságérzet kialakulásához vezet (melatonin hormon). Vigyázzunk, mert a szerotonin-hormon termelődése elősegíti, hogy bár tele vagyunk, újabb és újabb falatokat tegyünk a tányérra, hogy a boldogság-érzést fenntartsuk. Az étel elfogyasztását követően a vércukorszint emelkedését érzékelik a hypothalamus laterális területének orexin neuronjai, amelyek az ébrenléti állapot fenntartásában szerepet játszó orexinfehérjéket termelik. A vércukorszint megemelkedésének hatására az ébrenlétért felelős neuron inaktiválódik, vagyis gátolt állapotba kerül, amely magyarázatként szolgálhat az étkezést követő fáradtságra. Emellett az inzulin elősegíti a káliumionok zsír- és izomsejtekbe áramlását, és enyhe hypokalaemias állapotot (alacsony káliumszintet) okozhat, amelynek egyik tünete lehet a kimerültség, fáradtság, de a felfúvódás, letargia, ködös gondolkodás, extrém önsajnálat... Hogyan kerüljük el:
- ne úgy együnk, mintha az életünk múlna rajta
- ne hagyjuk ki a reggelit
- étkezés előtt félórával hajtsunk fel egy nagy pohár vizet
- kerüljük az egyszerű szénhidrátokat (tipikusan fehérlisztből készült sütemények, pékáruk, illetve üdítők)
- kiegyensúlyozottan állítsuk fel az étrendünket, legyen rostban és fehérjében gazdag (zöldségek, gyümölcsök,hüvelyesek), a fehérje - szénhidrát arány legyen 1:2
- együnk lassan, rágjuk meg jól az ételeket, így segítve az emésztést
- ha 3-4 óránként, gyakrabban étkezünk, ez is segíthet, hogy nem esszük túl magunkat
- öltözzünk fel csinosan az ebédhez a kitágult, kényelmes mackó helyett - a szűkebb ruhában kevesebbet fogunk enni, mert gyorsabban érezzük magunkat kényelmetlenül
- ha színes tányérról eszünk, kevesebbet eszünk (az étel és a tányér színe közötti különbség miatt..)
- ne mi vegyünk elsőnek az ételből
- húzzunk meg egy világos határt az étkezés végét jelezve (például szopogassunk el egy mentacukrot, vagy igazítsuk meg a szájfényünket :-); vagy öntsünk egy kis vizet a tányérunkba)
- csatlakozzunk a "mosogató brigádhoz"
- olyan ételeket válasszunk, amelyeknél a megevett mennyiség könnyen vizualizálható (pl. az olajos magvak esetében a héj jól reprezentálja az elfogyasztott mennyiséget, vagy nyársra tűzött ételek, kukoricacsövek, stb.)
Mit tegyünk, hogy leküzdjük:
- sétáljunk egyet a friss levegőn (15 perc már elég lehet)
- szellőztessük ki a helyiséget és végezzünk egy pár frissítő gyakorlatot
- javasolt bizonyos gyógyteák fogyasztása (borsmenta, citromfű, zsálya, gyömbér)
- kerüljük az energia italokat és a kávét is
- hajtsuk előre a fejünket egészen a szívmagasságig, hogy így segítsük a vér (és ezzel együtt az oxigén) agyba való áramlását
Sasvári Dalma http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_kajakoma_bajt_jelez/20170828132437 http://lifehacker.com/5719043/how-to-avoid-a-food-coma https://www.sciencealert.com/this-is-the-science-behind-your-food-coma https://jakefood.com/2015/how-to-beat-a-food-coma/ https://www.epainassist.com/articles/what-causes-food-coma-and-what-is-its-cure http://www.huffingtonpost.com/life-by-dailyburn-/12-ways-to-avoid-a-food-coma-this-thanksgiving_b_8641040.html ![]() Sasvári Dalma |