Make a Different Way of Your Future 2breed

Hírek röviden

"Az ember

minden jel szerint arra van
teremtve, hogy gondolkozzék.
Ebben rejlik minden méltósága…
egyetlen kötelessége az,
hogy helyesen gondolkozzék.
A rend pedig azt kívánja,
hogy önmagán, Teremtőjén
és a rendeltetésén kezdje
a gondolkodást..."

Blaise Pascal

 
Goethe: "Ki nagyot akar..."

“Ki nagyot akar, szokjék fegyelemre:
korlátok között válik el a mester,
s a szabadság a törvény adománya.”
Johann Wolfgang von Goethe

 
INDIA - Székesfehérvár, 2018.03.01

INDIAI RECEPTEK Székesfehérvár 2018. február 1.


Dahl – indiai fűszeres vöröslencseleves

Hozzávalók (4-6  főre):

30 dkg vöröslencse (száraz)
1 tk friss gyömbér (reszelve)
1 csokor friss koriander
(szára aprítva, levelei tépkedve)
3 dl kókusztej
40 dkg (konzerv) hámozott paradicsom (darabolva)
3 tk olívaolaj
1 tk kurkuma
½ tk római kömény (őrölt)
½ tk koriandermag (őrölt, bátrabbaknak egész)
½ tk mustármag (egész)
1 vörös chili (aprítva)
(vagy cayenne bors ízlés szerint)
8 curry levél (friss vagy szárított)
1 citrom
2 szál metélőhagyma

A lencsét felrakjuk egy lábasban főni, a gyömbérrel, a koriander aprított szárával, egy teáskanál sóval, a kókusztejben és 6dl vízben. Közepes lángon, időnként megkeverve, 30 perc alatt puhára főzzük.  A fövés 10. percében, az aprított paradicsomot is hozzáadjuk és jól elkeverjük. Egy kis teflon serpenyőben felhevítjük az olajat és fél-egy perc alatt nagylángon hőkezeljük a fűszereket; kurkuma, kömény, koriander, mustármag, curry levél, chili. Ezt a keveréket a kész (forró) dahlra öntjük és elkeverjük,  a citrom levével ízlés szerint meglocsoljuk, majd friss koriander levelekkel és karikázott hagymával megszórva tálaljuk. Lepénykenyérrel mártogatva  remek kis étel.

 


Goghi alu sabji

Ez az Észak-Indiai zöldségétel egyszerű chapati-val tálalva főétkezésként is megállja a helyét.

Hozzávalók

2 erős zöldpaprika, hosszú vékony csíkokra vágva
1 1/2 kávéskanál friss gyömbér, gyufaszál vékonyságúra vágva
1 kávéskanál római kömény
1/2 kávéskanál fekete mustármag
4 evőkanál ghí vagy 2 evőkanál vaj és 2 evőkanál növényi olaj
3 közepes nagyságú burgonya
1 közepes fej karfiol
2 közepes nagyságú paradicsom
1/2 kávéskanál kurkuma
2 kávéskanál őrölt koriander
1/2 kávéskanál garam masala
1 kávéskanál barna cukor
1 1/4 kávéskanál só
3 evőkanál friss korianderlevél vagy petrezselyem
1 citrom

A zöldpaprikát, a gyömbért, a római köményt és a fekete mustármagot összekeverjük egy kis tálkában. A zsiradékot felforrósítjuk, és a fűszerkeveréket addig pirítjuk benne, míg a mustármagok kipattognak. Hozzáadjuk a burgonyát és a karfiolt, és kissé megpirítjuk őket. Belekeverjük a héjától megtisztított, apróra vágott paradicsomot, a kurkumát, a koriandert, a garam masalát, a cukrot, a sót és a finomra metélt petrezselyem felét. Fedő alatt, időnként megkavarva 15-20 perc alatt puhára főzzük. Óvatosan keverjük, hogy ne törjük össze a zöldségeket! Kis citromlével meglocsolva, petrezselyemmel és citromcikkekkel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc.

 

 

Édesburgonyás, csicseriborsós curry

Hozzávalók

4 közepes édesburgonya
1 csicseriborsó konzerv ( kb. 500 gr)
1 közepes vöröshagyma
10 dkg bébispenót, friss
tejszín, 20 %-os ( eredeti recept szerint kókusztej)
2-3  gerezd fokhagyma
1 teáskanál currypor
0,5-1 tk chili pehely vagy paszta (csípősségtől függően)
olaj vagy vaj

Az édesburgonyát meghámozom és kockákra vágom.
A hagymát felaprítom és pici olajon vagy vajon elkezdem pirítani.
A csicseriborsó konzervet lecsöpögtetem és átmosom.
Az édesburgonyát a hagymához adom, majd pár perc után, miután alaposan összeforgattam őket, mehet rá a csicseriborsó is.
Ezután sózom és mehet rá a currypor, chili. 1 teáskanalat írtam, de én ezt két részletben adom hozzá, hogy ne legyen nagyon tömény curry íze (kóstolgatom és ahogy érzem az ízeket, úgy adagolom).
Hozzákeverem az apróra vágott vagy reszelt fokhagymát is és kb. 10-15 perc alatt fedő alatt megpárolom egy kevés víz hozzáadásával ( a feléig se érjen a víz, amivel felöntöm). A 10-15 perc a burgonya méretén múlik majd.
Ekkor egy botmixerrel  körülbelül az  ötödét összeturmixolom. Ki is lehet venni az edényből, de szerintem felesleges. Ettől lesz majd jó sűrű az egész.
Ha elkészült, akkor beleforgatom a megmosott, lecsöpögtetett  bébispenótot.
1 perc után pedig  a tejszínt( kókusztejet) is hozzákeverem és azzal már csak a következő buggyanást várom meg (hivatalosan forrás). Ha kell, még sózom a végén.

 


Szamósza (8 db)

Hozzávalók a tésztához:

Liszt: ½ bögre
Olaj: 2,5 ek.
Semolina (durum liszt): 1 tk.
Langyos víz: ¼ bögre (óvatosan adagold, - a tészta  közepes keménységű legyen)
Só: csipetnyi

Töltelékhez:

Burgonya (héjában főtt): 2 db  - kézzel összetörni rusztikusra
Zöldborsó: 1/3 bögre (mirelitt kiolvasztva)
Római kömény (jeera): 1/2 tk.
Amchur (mango por): 1 tk.
Zöld chili: 2 db (magozva, aprítva)
Koriander por: 1 tk.
Édeskömény: 1 tk.
Chili por: ¼ tk.
Só: 1 tk. (ízlés szerint)
Garam masala: ½ tk.
Olaj: 2 ek.
Olajban sütés esetén: bő olaj

 

Keverd össze a tésztához való alapanyagokat.
Gyúrd a tésztát kb. 10 percig, majd takard le, tedd félre és pihentesd legalább 20 percig.
Serpenyőben  közepes hőfokra melegítsük föl a 2 ek. olajat és tegyük bele a köményt. Amikor már érezzük az illatát (de ne pirítsuk barnára!) öntsük hozzá a borsót, a koriander őrleményt és  kevergessük pár percig.
Adjuk hozzá a garam masalát, az aprított zöld chilit a burgonyát, valamint a sót. Süssük kb. 2 percig fakanállal lazán forgatva. Sütőben sütés esetén 180 fokon kb. 15-20 percig süssük.
Adjuk hozzá a mangó port, majd kóstoljuk meg. Ha szükséges tegyünk hozzá sót, őrölt chilit, majd tegyük félre hűlni.

 

Tamatar Chatni

A paradicsom csatni küllemében a ketchupra hasonlít, ízében azonban semmi sem mérhető vele.

Hozzávalók

8 érett paradicsom
4 evőkanál víz
2 evőkanál ghí vagy növényi olaj
2 kávéskanál fekete mustármag
2-3 finomra vágott erős zöldpaprika
5 szegfűszeg
2 babérlevél
1 5 cm hosszú fahéjrúd
1 kávéskanál római kömény
2 kávéskanál őrölt koriander
1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér
1 csipetnyi hing
1 kávéskanál só
4 evőkanál cukor

A paradicsom héját lehúzzuk, 4 evőkanál vízzel elturmixoljuk őket, és félretesszük. A fekete mustármagot kipattogtatjuk a ghíben vagy olajban, majd a következő 6 fűszert és a gyömbért is hozzáadjuk, és 1 percig pirítjuk. Beleöntjük a paradicsomot, belekeverjük a hinget és a sót, megkeverjük, majd fedő nélkül kis lángon 20-30 percig főzzük. Ekkor beletesszük a cukrot, és további 5 percig nagy lángon főzzük, míg egy sűrű paradicsomszószt nem kapunk. Eltávolítjuk belőle a szegfűszeget, a babérlevelet és a fahéjrudat. Különösen sült csemegékhez ízletes.
Elkészítési idő: 40-50 perc.

 

Burfi (Indiai tejkaramella)

Hozzávalók:
1,5 l zsíros tej
5 dl tejszín
25 dkg cukor

A hozzávalókat összekeverjük egy vastag falú (lehetőleg rozsdamentes acél) nagy lábasban, és felforraljuk. Olyan edényt válasszunk, amelyben nem szokott leégni az étel! Ekkor úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej állandó forrásban maradjon, de ne fusson ki – a legalacsonyabb fokozatot válasszuk. A tej besűrítéséhez türelmesnek kell lennünk, hiszen akár egy óra hosszat is eltarthat és ez a lekvár főzéshez hasonlóan a tűzhely mellett ácsorgást követeli tőlünk. Ahogy sűrűsödik, egyre gyorsabban kavargassuk. Addig főzzük, míg a barfi barna, egészen sűrű és ragacsos nem lesz. A barfi ízesítés nélkül is nagyon finom, de ha mégis ízesíteni akarjuk, akkor ezen a ponton belekeverhetünk darált olajos magvakat (diót, mandulát, pisztáciát stb.), citromhéjat és levet, pirított kókuszreszeléket vagy őrölt kardamomot. A masszát a munkalapra öntjük, műanyag spatulával jól átgyúrjuk, és egy tálcán 2,5 cm vastag téglalapot formálunk belőle. Teljesen kihűtjük, majd kockákra vágjuk. Gyermekek, ügyesebb lányok kerek labdákat készítenek belőle és egyesével díszítik marcipán elemekkel, természetes ételfestékkel.

 


Indiai répapuding

Hozzávalók:

500 g répa
3 dl tej / kókusztej / ill. bármilyen növényi tej
2 evőkanál barna cukor
½ mokkáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál őrölt fahéj
½ mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 evőkanál apróra vágott dió / mandula / kesudió / pisztácia (sótlan!)
1 evőkanál mazsola
1 evőkanál vaj

A répát hámozzuk meg és reszeljük le. A tejjel együtt főzzük addig, amíg a répa fel nem veszi az összes tejet.
Adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket , a mazsolát és főzzük folyamatosan kevergetve további 10 percig.
A diót és a mandulát a vajon pirítsuk meg, majd szórjuk a fűszeres répa tetejére.
Melegen, langyosan tálaljuk, reggelire is nagyon finom! A cukrot akár teljesen elhagyhatjuk, illetve helyettesíthetjük xillittel stb.

 


Masala chai, vagyis fűszeres tea

A chai-hoz a fekete teán (a Főzőköron Roibos teát használtunk, ami nem koffeintartalmú) kívül tejet, különféle fűszereket, valamint jó sok édesítőszert, többnyire cukrot kevernek. Különösen az Asszám tartományból származó erős teát szeretik hozzá, bár van, aki a testes asszámi teához szívesen kever aromásabb dardzsilingi teát is. A fűszerek közül a legdominánsabb a kardamom, amit gyömbér, fahéj, csillagánizs, illetve szegfűszeg egészíthet ki, de borssal, korianderrel, szerecsendióval, valamint édesköménnyel is szívesen ízesítik.