Make a Different Way of Your Future 2breed

Hírek röviden

"Az ember

minden jel szerint arra van
teremtve, hogy gondolkozzék.
Ebben rejlik minden méltósága…
egyetlen kötelessége az,
hogy helyesen gondolkozzék.
A rend pedig azt kívánja,
hogy önmagán, Teremtőjén
és a rendeltetésén kezdje
a gondolkodást..."

Blaise Pascal

 
Goethe: "Ki nagyot akar..."

“Ki nagyot akar, szokjék fegyelemre:
korlátok között válik el a mester,
s a szabadság a törvény adománya.”
Johann Wolfgang von Goethe

 
AUSZTRIA - Székesfehérvár. 2018. 03. 29

AUSZTRIA - Székesfehérvár. 2018. 03. 29.

Sütőtökleves

  • 1 kg sütőtök
  • 1 alma
  • 1 ek vaj (/olaj)
  • 1 ek barnacukor
  • 800 ml zöldség alaplé
  • 1 darabka friss gyömbér (1 cm-s)
  • ½ fahéjrúd
  • 1 babérlevél
  • 50 ml tejszín (/zabtejszín/rizstejszín)
  • ½ tk curry-, kurkuma- és chili por
  • 1 szerecsendió reszelve
  • só, bors

Hámozzuk meg a tököt és az almát. Távolítsuk el azok magházát, majd daraboljuk fel. A vajat olvasszuk fel, karamellizáljuk a cukorral. Adjuk hozzá az almát és a tököt, kicsit pirítsuk, majd öntsük fel az egészet a zöldség alaplével. Hámozzuk meg és reszeljük le a gyömbért, majd a fahéjrúddal és a babérlevéllel adjuk a leveshez. Nagyjából 15 perc alatt főzzük a tököt puhára, majd vegyük ki a fahéjrudat és a babérlevelet. Az egészet botmixerrel dolgozzuk át, míg krémes állagot nem kapunk. Adjuk hozzá a tejszínt, a maradék fűszereket és főzzük még öt percig. Tálalás előtt öntsünk rá egy kevés stájer tökmagolajat!

 

Stájer tökmagos kenyér

  • 400 g búzaliszt
  • 100 g rozsliszt
  • 100 g tökmag (lehet kevesebb is)
  • ½ kocka élesztő
  • 100 g vaj (elhagyható) – a zsiradéktól morzsálódni fog
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 2 ek. méz
  • 1/2 ek. só
  • 4 dl langyos víz

A tökmagot késsel vágjuk apróra. A szegfűszeget daráljuk le. Az alapanyagokkal összekevert lisztet gyúrjuk tésztává, majd kelesztőtálba vagy konyharuhával letakarva pihentessük 15 percig. A tésztából formázzunk kenyérformát (ízlés szerint meghinthetjük tökmaggal, de nagy része le fog potyogni róla), majd pihentessük 20 percig. A 150 fokra előmelegített sütőbe rakjunk kb. ½ dl vizet, hogy a sütés első pár percében a gőzben süljön a kenyér (ropogós vékony héj!!). Használhatunk sütőpapírt, de az olajozott lisztes tepsi is megfelel. A kenyeret a tetjén vágjuk be, majd kb. 50 percig süssük.


Tiroli knédli rókagombával

  • 80 dkg burgonya,
  • 2-3 db tojás,
  • 20 dkg búzadara,10 dkg liszt
  • só, bors (borsikafűvel helyettesítve nem gyomorirritáló)
  • frissen reszelt szerecsendió – ízlés szerint;
  • a töltelékhez: 7-8 dkg sajt kis kockákra vágva (tofuval helyettesíthető)
  • a mártáshoz:
  • 25 dkg friss rókagomba (esetleg más gomba)
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • 2 dl tejszín, (/zabtejszín)
  • kevés vaj (/olaj),
  • só, petrezselyemzöld, bors (/borsikafű)

A burgonyát héjastól puhára főzzük, még melegen meghámozzuk, áttörjük. Sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendióval fűszerezzük, majd a víztartalmától függően 2 vagy 3 tojással, 20 dkg búzadarával és a liszttel tésztává dolgozzuk. 15-20 percet pihentetjük. Közben elkészítjük a gombát. A gombát megtisztítjuk, ha szükséges, a nagyobbakat félbevágjuk. A hagymát apróra vágjuk és kevés vajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, majd beledobjuk a rókagombát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, nagyjából 5-6 perc alatt megpirítjuk. Tejszínnel felöntjük, további 5-6 percig forraljuk, végül apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Egy edényben vizet forralunk, sózzuk. A burgonyás tésztából gombócnyi masszákat teszünk a tenyerünkbe, mindegyik közepére egy-egy darab sajtot helyezünk, majd gombóccá formáljuk. Forrásban lévő sós vízben főzzük kb. 5 percig, miután feljöttek a gombócok a tetejére. Ha elkészült, tálra szedjük, azon melegében a rókagombával kínáljuk.

 

Osztrák krumplisaláta

A salátához

Az öntethez:

  • 6 ek ecet (használhatunk ugyanennyi citromlevet is)
  • 6 ek olívaolaj
  • 2 ek mustár
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (/borsikafű)
  • 1 teáskanál cukor (ízlés szerint - helyettesíthető mézzel vagy steviával)

A krumplit jól megmossuk, majd héjastól puhára főzzük. Még melegen meghámozzuk, vékonyabb szeletekre vágjuk. Egy tálba rétegezzük, ráöntjük az ugyancsak meleg húslevest, és várunk, ameddig kihűl, illetve magába szívja az alaplé nagyját. Közben a hagymát apró kockákra szeljük.A mustárt olajjal és némi cukorral kikeverjük, hozzáadjuk az ecetet, sózzuk, borsozzuk, és a krumplira öntjük. Rászórjuk a hagymakockákat, jól átkeverjük, hogy a leve kissé krémes állagot öltsön, majd mehet a hűtőbe pár órára összeérni.

 

Linzertorta

  • 250 g vaj (olaj/kókuszzsír)
  • 250 g liszt
  • 125 g porcukor  (/méz)
  • 150 g őrölt dió (vagy mandula)
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • bőségesen őrölt fahéj
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • csipetnyi só
  • reszelt citromhéj vagy citromlé
  • ostya (ízlés szerint)
  • tojás a tészta bekenéséhez
  • ribizlilekvár
  • mandulaszirmok (ízlés szerint)
  • vaj (olaj) a forma kikenéséhez

Szórjunk egy kis lisztet a munkafelületre, vágjuk a vajat kisebb kockákra, majd lisztes kézzel morzsoljuk el. Adjuk hozzá a porcukrot, az őrölt diót és a zsemlemorzsát, a tojást és a tojássárgáját. Ízesítsük gazdagon őrölt fahéjjal, egy csipet őrölt szegfűszeggel, egy kevés sóval, valamint reszelt citromhéjjal vagy egy kis citromlével. Majd az egészet gyúrjuk omlós tésztává, formázzunk belőle egy gombócot és fóliával lefedve hűvös helyen pihentessük 30 percig. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra és egy nem túl nagy, nyitható tortaformát kenjünk ki vajjal. A tésztának kicsit több mint a felét nyújtsuk ki és tegyük a sütőformába úgy, hogy 3-4 cm-es pereme legyen. A maradék tésztából gyúrjunk vékony rudacskákat (a rácshoz) és egy vastagabb rudat a torta peremére. A tésztalapra ízlés szerint tehetünk ostyalapokat (el is hagyhatjuk), majd öntsük rá az elkevert lekvárt úgy, hogy kb. 1 cm-es peremet hagyjunk szabadon a tészta oldalán. A vastagabb rudat helyezzük körbe peremként a formába és picit nyomjuk le. A vékonyabb rudacskákat rácsot képezve helyezzük a torta tetejére és ízlés szerint szórjuk meg a tortát mandulaszirmokkal.
A tésztát kenjük be felvert tojással és előmelegített sütőben süssük készre 50-60 perc alatt. A kész tortát vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni és ideális esetben fóliába tekerve egy napig hagyjuk állni.
Sütési idő: 50-60 perc

 

Omlós isler

A lisztet, diót, porcukrot összeszitáljuk, hozzáadjuk a vajat és a rumot. Gyorsan összedolgozzuk. Hűtőbe tesszük legalább egy órára. Ha letelt, vastagon lisztezett munkafelületen vékonyra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Akkor jó, ha egy kicsit még puhának tűnik, hűlés közben fog megkeményedni. Ha kihűlt, a málnalekvárral kettesével összeragasztjuk a korongokat. A csoki 3/4-ét gőz felett megolvasztjuk. Ha kb. 50 fokos, levesszük a gőzről, és hozzáadjuk a maradék csokit. Kikeverjük, megvárjuk, míg kicsit hűl (kb. 32 fokosra), és rácsorgatjuk az islerekre. Késsel vagy kiskanállal eligazítjuk a tetején a csokit, és hagyjuk, hogy megdermedjen rajta. Akkor lesz a legjobb, ha van legalább egy napja, hogy kicsit összeérjen. Sütési hőfok: 180°C

 

Kaiser smarni (császármorzsa)
(2 adaghoz)

A tésztához
3 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1.25 dl 2,8%-os tej
0.5 csapott kávéskanál só
10 dkg búzaliszt (BL55)
1 evőkanál kristálycukor
5 g vaníliás cukor - bourbon
5 dkg vaj
mazsola
A díszítéshez
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál sárgabarack dzsem

A tojássárgáját elkeverem a kétféle cukorral és a sóval. A tojásfehérjét habbá verem.
Apránként fel váltva hozzákeverem a lisztet és a tejet. Sűrű, de folyékony tésztát fogunk kapni.
Belekeverem óvatosan a felvert tojásfehérjét is.
A vajat egy serpenyőben felolvasztom, majd beleöntöm a tésztát, megszórom mazsolával és kis lángon megsütöm az egyik oldalát, úgy, mint mikor omlettet készítek.
Majd óvatosan átfordítom. Sütöm a másik oldalával is egy kicsit, majd fakanállal 2-3 centis darabokra szaggatom. Teljesen átsütöm.
Tányérra szedem a kész kaiser smarnit, megszórom porcukorral, és baracklekvárral melegen kínálom. Sok sikert és Jó étvágyat!
(30 perc)