Make a Different Way of Your Future 2breed

Hírek röviden

BESZÁMOLÓ

RÖVIDFILM
A 2017. ápr 23-i
GLOW TELJESÍT-
MÉNYTÚRÁ
-ról

 

 
"Az ember

minden jel szerint arra van
teremtve, hogy gondolkozzék.
Ebben rejlik minden méltósága…
egyetlen kötelessége az,
hogy helyesen gondolkozzék.
A rend pedig azt kívánja,
hogy önmagán, Teremtőjén
és a rendeltetésén kezdje
a gondolkodást..."

Blaise Pascal

 
Goethe: "Ki nagyot akar..."

“Ki nagyot akar, szokjék fegyelemre:
korlátok között válik el a mester,
s a szabadság a törvény adománya.”
Johann Wolfgang von Goethe

 
Teljes kiórlésű tönköly-kenyér (rozsliszttel)enyér

Teljes kiőrlésű tönköly-kenyér (rozsliszttel)   


40 dkg tk. tönkölyliszt       
10 dkg tk rozsliszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
3 ek (evkanál) sikér
1,5 tk (teáskanál) só
1 csomag élesztő
5 dl langyos víz
1 tk méz
1 ek olívaolaj (elhagyható)
napraforgómag  ( „ )
darált lenmag (    „  )
szezámmag        ( „ )

A kimért liszthez keverem a sikért, a sót és igény esetén a magokat, majd jól összekeverem.
A langyos (max. 40 ºC) vízben feloldom a mézet és az élesztőt  kissé felfuttatom.
Hozzákeverem a liszthez, és olajat is hozzáadva meggyúrom (kb 15 percig, míg a táltól elválik, már nem ragad).
Kb 1 órát kelesztem letakarva, langyos helyen, kicsit átgyúrom, megfelelő méretű jénai tálba sütőpapírt teszek, belerakom a tésztát, késsel bevágom, majdf letakarva újabb 1 órát kelesztem langyos helyen (a kelesztés se történhet 40 ºC-nál melegebb helyen!).
180 ºC-ra előmelegített sütőben kb. fél órát sütöm, ha szépen barnul, akkor kiveszem a tálból, a sütőt alacsonyabb (150 ºC) hőfokra állítom, a kenyeret a rácson még fél órát sütöm, míg egyenletesen szép barna lesz.

Kisebb praktikák:
Ha vastag héjjal szeretném a kenyeret, akkor tovább hagyom sülni az alacsonyabb hőfokon..
Mivel van kenyérsütő gépem, megfigyeltem, mikor végez a gyúrással és kelesztéssel (ezt az időt megjegyzem!).
Minden alkalommal berakom a kenyérsütő gépbe az olajat, az összekevert liszteket, beleöntöm a felfuttatott élesztőt és elindítom a gépet. A megjegyzett időre felhúzom az órát. Ha elkészült, akkor kiveszem, kicsit átgyúrom, jénai tálba teszem… stb. az előzőek szerint. Kenyérsütő gép használatakor a magokat csak a gép használati utasítása szerint, utólag teszem bele.
Ha szeretném, hogy kívül is legyen napraforgó mag a kenyéren, akkor a gépből kivéve, az átgyúráskor adom hozzá a napraforgó magot és gyúrom bele.
A lisztek aránya tetszőlegesen variálható, a rozslisztet elhagyhatom, kipróbálhatok más liszteket, a cél, hogy fokozatosan növeljem a tk. liszt – így a rosttartalom – arányát a kenyérben.
Ha eddig nem fogyasztottam teljes kiőrlésű kenyeret, akkor a tk. liszt mennyiségét csak fokozatosan növelhetem az összes lisztben. Először indulhatok 10-20 dkg-ról. Egyébként könnyen megterhelheti a nem ehhez szokott gyomrot.