Make a Different Way of Your Future 2breed

Hírek röviden

"Az ember

minden jel szerint arra van
teremtve, hogy gondolkozzék.
Ebben rejlik minden méltósága…
egyetlen kötelessége az,
hogy helyesen gondolkozzék.
A rend pedig azt kívánja,
hogy önmagán, Teremtőjén
és a rendeltetésén kezdje
a gondolkodást..."

Blaise Pascal

 
Goethe: "Ki nagyot akar..."

“Ki nagyot akar, szokjék fegyelemre:
korlátok között válik el a mester,
s a szabadság a törvény adománya.”
Johann Wolfgang von Goethe

 
Zöldséges zakuszka

Zöldséges zakuszka eltevése

Aki nem szereti a padlizsánnal, babbal, gombával, vagy akár sárgarépával is készítheti. Egyesek szerint bolgár (balkáni), mások szerint örmény eredetű a zakuszka, amely Romániában nagyon közkedvelt, de egyre jobban hódít már nálunk is.

Hozzávalók:


A padlizsánokat mossuk meg jól, majd szurkáljuk meg villával. Tegyük egy sütőlapra, vagy a kerti grillsütő parázsára és addig süssük, még bőre barna lesz, közepe pedig puha. Ha kihűlt, szedjük le a bőrét, és a húsát aprítsuk fel.

Egy nagy fazékban kevés vízen pároljuk meg a finomra összevágott vöröshagymát, kis kockára vágott cukkinit és a húsdarálón ledarált paradicsompaprikát. A paprikát összeapríthatjuk konyhai gyorsvágó gépben is.

Adjuk hozzá a babérlevelet és az összevágott bazsalikomot is, és az olajat. Pároljuk addig még a hagyma és a paprika sülni kezd, (amíg elpárolog alóla a víz), ez körülbelül 35-40 perc. Vigyázzunk, állandóan kevergessük, mert könnyen leéghet!

Tegyük bele a megsütött padlizsándarabokat, ízesítsük sóval és öntsük bele a paradicsomlevet is. Főzzük még 15 percig.

Akkor jó, ha az olaj feljön már a tetejére. Töltsük tisztára mosott (fertőtlenített, ecetezett, majd kiöblített, 100-110 fokra előmelegített) befőttes üvegekbe, lobogó forró vízben pár percig előmelegített ép tetővel zárjuk le jól, és tegyük száraz dunsztba. Így nem kell tartósítószert használni az eltevéshez.